Kniha sa zaoberá hroznom ako surovinou na výrobu vína, opisuje technológiu výroby vína, biochemické procesy, ktoré pri nej prebiehajú, stroje a zariadenia vinární, senzorické hodnotenie, choroby a vady vína a otázky hygieny a sanitácie pri výrobe vína. Poskytuje tiež informácie o výrobe tokajských, dezertných a šumivých vín. Vychádza z najnovších poznatkov výskumu a praxe, najmä z oblasti biochémie a enzymológie, teórie procesov a prístrojov dôležitých pre stanovenie správnej technológie. Zároveň čitateľa oboznamuje s úpravou a hodnotením vína a jeho nutričnými hodnotami. Je určená pracovníkom vo výrobe a výskume vína, laboratórnym pracovníkom v oblasti kvasnej chémie a technológie a študentom stredných a vysokých škôl chemického a potravinárskeho zamerania. Cenné informácie poskytne aj pestovateľom hrozna, pracovníkom distribúcie, odborníkom na výživu a širokému okruhu záujemcov o víno a konzumentov.